KLEDING ADVIES

Goede kleding verkleind te kans op koude-shock en onderkoeling!

Lees ook dit artikel van december 2020!: Suppen en veiligheid – onderkoeling en koudeshock

  • Bij een watertemperatuur van boven de 15°C is zwemkleding en/of sportkleding (liefst lichtgewicht en sneldrogende kleding), soepel zittende kleding, voldoende bescherming. Een wind/regenjasje kan fijn zijn om je te beschermen tegen afkoeling, wanneer het regent en/of nadat je in het water bent gevallen. Kleding dat veel water opneemt en kleding dat na onderdompeling zwaar en stug wordt, is niet geschikt om mee te suppen. Denk aan een spijkerbroek, dikke jassen, katoenen truien, etc.
    Aan de voeten bij voorkeur waterschoenen of (oude) sportschoenen die nat mogen worden. Op blote voeten mag, maar kan kwetsbaar zijn, als je in het water valt en op iets scherps gaat staan. Houd er bij je kledingkeuze altijd rekening mee dat je in het water kan vallen, het blijft tenslotte watersport!
  • Bij een watertemperatuur tussen 12º en 15ºC is ‘iets’ van Neopreen kleding verplicht. Een Shorty (een wetsuit met korte benen en mouwen) kan voldoende zijn om een eventuele koude-shock tegen te gaan (de eerste schrik in koud water). Echter, als de watertemperatuur dichter tegen de 12ºC aan zit en de weersomstandigheden ook aan de frisse kant zijn, zullen we je altijd aanraden een lang neopreen pak aan te doen. Houd ook hier weer een wind/regenjasje bij de hand.
  • Bij een watertemperatuur onder de 12ºc spreken we van zeer koud water en moet je daar goed op gekleed zijn! Als je bij deze temperaturen een les wil, dan is dat nog steeds onder bepaalde omstandigheden mogelijk, maar zullen we je een advies op maat geven.

    De watertemperatuur wordt regelmatig gemeten door de school zelf. Zie de homepage voor de actuele gegevens.

WETSUITS:
De school heeft inmiddels de beschikking over 4 wetsuits van 3/2mm. Dit zijn super stretch full suit neopreenpakken van het merk Cutback-Wetsuits.  Met Chest zip (ofwel een hoge rits) en getapte naden. Hierdoor komt er mindersnel water naar binnen (alleen via polsen, enkels en nek). De maten zijn L (2x) en XL (2x), zie ook de maattabel op de website van CutbackWetsuits. Maar dankzij het super stretch materiaal, geven de pakken ook aan kleinere mensen voldoende bescherming. En passen iets grotere mensen er ook nog wel in. Mochten je maten buiten de maattabel liggen, is het handig hier eerst even contact over op te nemen.
Heb je een eigen surfpak, dan is dat over het algemeen fijner om te dragen, aangezien dat vaak een betere pasvorm is.
En bij temperaturen (water) boven de 15 graden, is een wetsuit niet noodzakelijk en soms zelfs veel te warm. Maar hierover kan je altijd in overleg met de school.