Wat is Stand Up Paddle?

Wat is Stand Up Paddle eigenlijk?
Bij Stand Up Paddle, afgekort SUP of suppen genoemd, sta je op een lang en vrij breed surfboard en beweeg je je voort door middel van een lange peddel. De sport zoals we deze nu kennen is ontstaan in Hawaii, waar surfinstructeurs de methode gebruikten om beter zicht te hebben op hun leerlingen. Vanuit Hawaii is het naar Californië overgewaaid en daar ontdekt als belangrijke full body work-out. Vele beroemdheden gingen suppen om hun lijf in vorm te houden, fitness op het water!

beroemde suppers 02 beroemde suppers
Inmiddels is de sport over de hele wereld hard aan het groeien. Ook hier in Nederland. Mede dankzij de veelzijdigheid en laagdrempeligheid van de sport. Naast het maken van recreatieve toertochten, wordt SUP ook gebruikt voor yoga en vele vormen van wedstrijden. Mensen suppen op zee, in de golven, op vlak water, meren, rivieren, wildwater en slootjes. Overal waar je met een kajak kan komen, kan je ook met een SUP komen. De beleving op de SUP is vergelijkbaar met de beleving in een kajak. Echter, omdat je staat op een SUP, kan je wat makkelijker over een muurtje of dijkje heen kijken en zie je meer van je omgeving. Ook zie je bij helder water veel meer van de onderwaterwereld. De sport is toegankelijk voor iedereen, omdat iedereen het kan en binnen een paar minuten met plezier op de plank staat.

Waarom een les volgen?
Stand Up Paddelen is makkelijker dan het er uit ziet. Mensen denken vaak, als je langs komt peddelen, dat het heel moeilijk is, omdat je de hele tijd op zo’n surfplank moet balanceren. Maar de SUP boards zijn vaak erg stabiel, waardoor het veel makkelijker is dan het lijkt. Toch is het slim om één of meerdere lessen te nemen, om vooral de juiste peddeltechniek aan te leren. Hiermee kan je vervelende blessures voorkomen. Bovendien kan je veel meer rendement uit je slag halen, wat uiteindelijk veel meer plezier oplevert. Ook zal er tijdens lessen aandacht besteed worden aan meer algemene veiligheidszaken op het rond het water, zodat je leert wat wel kan en wat je vooral niet moet doen.

Maar het belangrijkste is, suppen is vooral heel erg leuk om te doen!